Şantiyeye getirilen çelikler kullanılmadan önce bağımsız bir laboratuvarda çekme deneyleri gerçekleştirilerek ilgili standart ve yönetmeliklere uygunluklarının tespit edilmesi şarttır. Betonarme yapılarda kullanılacak çelik çubukların taşıması gereken özellikler TS 708 standardında ele alınmaktadır. Bu standartta çeliklerin; kimyasal ve mekanik özellikleri, bükmeye elverişli olup olmadıkları, boyut ve kütleleri ile ilgili toleransları, çubukların yüzey geometrileri, incelemeler için gerekli numune sayıları gibi çeşitli sınırlamalar bulunmaktadır
2007 tarihli Afet Yönetmeliğinin çelik donatılar ile ilgili koşulları ise şu şekildedir:
1. Donatı çeliğinin deneysel olarak bulunan ortalama akma dayanımı, ilgili çelik standardında öngörülen karakteristik akma dayanımının 1.3 katından daha fazla olmayacaktır.
2. Deneysel olarak bulunan ortalama kopma dayanımı, yine deneysel olarak bulunan ortalama akma dayanımının 1,15 katından daha az olmayacaktır.
Bu koşullar TS 708’deki koşullarla aynıdır
Yapılan çelik-çubuk çekme deneyleri TS 708 standardı uygunluk değerlendirmesinde Numune alma ve imalatı tamamlanmış mamullerin deneyleri ;
“8.1.2.1.1 Çubuk ve kangallar için: Deney yapmak üzere numune alınacak parti, tam döküm veya dökümün bir kısmı olabilir.
Deney sıklığı aşağıdaki şekilde olmalıdır:
a) Kimyasal bileşimin tayini için numune alınan her partide bir analiz yapılmalıdır. Kimyasal bileşim (döküm analizi) çelik imalatçısı tarafından her dökümde belirlenmelidir.
b) Bükme ve/veya ters bükme deneyleri ile kütle tayini ve yüzey geometrisi deneyleri için, numune alınan her parti ve her anma çapı için bir deney parçası alınmalıdır.
c) Çekme deneylerinde, her 30 tonluk mamul partisinden bir deney parçası olmak üzere, numune alınan her parti ve her anma çapı için en az üç deney parçası alınmalıdır.” Maddesi uyarınca deney sıklıkları kontrol edilmektedir.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.