Yalova Valiliği
Yalova Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Yalova Valiliği
Yalova Valiliği

Atıksu Arıtımı Konusunda Merak Edilenler

04 Ekim 2016
Atıksu Arıtımı Konusunda Merak Edilenler

ATIKSU ARITIMI KONUSUNDA MERAK EDİLEN SORULAR

SORU 1: Tesis sahası içerisinde atıksu arıtma tesisinden çıkan arıtma çamurlarını toprakta kullanabilir miyim?

CEVAP 1: Evsel ve kentsel arıtma çamurlarının toprakta kullanımında gerekli tedbirlerin alınması esaslarını sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle uyumlu bir şekilde belirlemeyi amaçlayan “Evsel ve Kentsel Arıtma Çamurlarının Toprakta Kullanılmasına Dair Yönetmelik” 03.08.2010 tarihli ve 27661 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

 Yönetmelikte:

- Kullanılacak arıtma çamurunun evsel/kentsel nitelikte olması,

- Toprak ve arıtma çamurları ile ilgili yaptırılması gereken analizler ve limit değerler,

- Evsel ve kentsel arıtma çamurlarının toprakta kullanımına yönelik sınırlama ve yasaklar,

- Stabilize arıtma çamuru üreticilerinin ve kullanıcılarının yükümlülükleri,

yer almaktadır.

Ayrıca, Yönetmelik gereği; evsel/kentsel atıksuların arıtılması sonucu elde edilen stabilize arıtma çamurlarının toprakta kullanılması izne tabidir.

SORU 2: Stabilize Arıtma Çamuru ne demektir.

CEVAP 2: Biyolojik ayrışabilirliğinin ve kullanımından kaynaklanan sağlık tehlikelerini önemli ölçüde azaltmak üzere, biyolojik, kimyasal ya da ısıl işlemden, uzun süreli depolama ya da diğer uygun işlemlerden geçirilen evsel ve kentsel arıtma çamurlarına stabilize arıtma çamuru denilmektedir.

SORU 3: “Stabilize Arıtma Çamuru Kullanım İzin Belgesi” kim tarafından verilmektedir ve başvuru için hangi belgeler gerekmektedir?

CEVAP 3: “Stabilize Arıtma Çamuru Kullanım İzin Belgesi” Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından verilmekte olup, “Stabilize Arıtma Çamuru Kullanım İzin Belgesi” başvurusu için aşağıda yer alan belgelere ihtiyaç duyulmaktadır.

1-Stabilize arıtma çamurunun kullanılacağı bölgenin il, ilçe ve köy olarak yeri, parsel

numarası ve kaç dekar olduğu,

2-Yıllık üretilen arıtma çamuru miktarı,

3-Kullanılacak stabilize arıtma çamurunun analiz belgesi (EK II-B),

4-Uygulanacak toprağın analiz belgesi (EK II-A).

Yapılan başvuru dosyası Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün başkanlığında İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü taşra teşkilatından oluşan İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenir. Komisyonun kararının olumlu olması halinde 3 yıllığına “Stabilize Arıtma Çamuru Kullanım İzin Belgesi” Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından verilir.

SORU 4: İçme suyu alınan barajlar nasıl korunuyor ?

CEVAP 4: İçme ve kullanma suyu temin edilen baraj göllerinin havzalarındaki su kalitesinin korunması ile alakalı düzenlemeler 31.12.2004 tarihli ve 25687 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’ nde yer almaktadır. Yönetmelik gereği içmesuyu temin edilen su kaynağının (göl, gölet, baraj vs.) etrafında mutlak koruma alanı, kısa mesafeli koruma alanı, orta mesafeli koruma alanı ve uzun mesafeli koruma alanı şeklinde koruma alanları oluşturulur. Bu koruma alanlarında hangi faaliyetlerin yapılamayacağı veya hangi şartlar ile yapılabileceği belirlenmiştir.

SORU 5: Ülkemizde atıksu arıtma hizmeti alan belediye nüfusunun tüm belediye nüfusuna oranı nedir ve kaç kişi bu hizmetten faydalanmaktadır?

CEVAP 5: 2014 yılı sonu itibariyle atıksu arıtma hizmeti alan belediye nüfusunun tüm belediye nüfusuna oranı % 77’dir. Bu oran yaklaşık olarak 55 milyon kişiye tekabül etmektedir.

SORU 6: Belediye su faturasında kullanma suyu ücretinin yanı sıra atıksu bedeli adı altında da ayrı bir ücret alıyor. Bunun için yetkisi var mıdır? Bu miktarı neye göre hesaplıyor ?

CEVAP 6: 2872 sayılı Çevre Kanunu gereği, atıksu altyapı ve evsel katı atık sistemlerini kullanan ve/veya kullanacaklar, yatırım, işletme, bakım, onarım, ıslah ve temizleme harcamalarının tamamına katılmak zorundadırlar. Özellikle Çevre Kanunu’nda belediyelerin su, atıksu ve katı atıkla ilgili hizmetlerinin karşılığını almasının sağlanması, bu hizmetlerden tahsil ettikleri gelirleri yine sadece bu alanlarda kullanmalarının sağlanması, teşvik ve cezai yaptırımın güçlendirilmesi hususları yer almıştır. Bu çerçevede, söz konusu hizmetlerin karşılığının belediyeler tarafından alınmasını düzenlemek amacıyla 2872 sayılı Çevre Kanununa dayanılarak hazırlanan "Atıksu Altyapı Ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul Ve Esaslara İlişkin Yönetmelik" 27.10.2010 tarih ve 27742 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmelik ile atıksu altyapı tesisleri ile evsel katı atık bertaraf tesislerinin kurulması, bakımı, onarımı, işletilmesi, kapatılması ve izlenmesi, bu tesislerle ilgili olarak verilen tüm hizmetleri karşılayabilecek tam maliyet esaslı tarifelerin bilimsel olarak belirlenebilmesi ve uygulanabilmesi sağlanmakta olup, yurt genelindeki ilgili tüm altyapı yönetimleri yönetmelik hükümlerini uygulamak ile yükümlüdür.

SORU 7: Kentsel atıksu nedir ?

CEVAP 7: Yaygın olarak yerleşim bölgelerinden ve çoğunlukla evsel faaliyetler ile insanların günlük yaşam faaliyetlerinin yer aldığı okul, hastane, otel gibi hizmet sektörlerinden kaynaklanan atıksularının endüstriyel atıksu ve/veya yağmur suyu ile karışımı ile oluşan atıksulardır.

SORU 8: Kirleten Öder Prensibi nedir?

CEVAP 8: Atıkların oluşturduğu veya oluşturması muhtemel çevresel kirlenme ve bozulmayı önlemek, sınırlandırmak, gidermek ve çevrenin iyileştirilmesini sağlamak için yapılan ve/veya yapılacak tüm yatırımların ve harcamaların kirletenler veya bozulmaya neden olanlar tarafından karşılanması ilkesidir.

SORU 9: Kanalizasyon sistemlerinde “Birleşik” ve “Ayrık” sistem nedir? Avantajları ve dezavantajları nelerdir?

CEVAP 10: Atıksular ile yağmur sularını birlikte toplayan kanalizasyon sistemlerine Birleşik Sistem, yağmur suyunun bir kanalda, atıksuyun başka bir kanalda toplandığı sistemlere Ayrık sistem denir.

SORU 11: Geri kazanılmış atıksuların kullanım alanları nelerdir?

CEVAP 11: Geri kazanılmış atıksular şehirlerde; park ve bahçelerin sulanması, yangınla mücadele ve tuvaletlerde, endüstride soğutma ve proses suyu olarak, tarımda sulama, rekreasyon amaçlı kullanım ve yeraltı suyunun beslenmesinde kullanılmaktadır.

SORU 12: Konutumun bulunduğu bölgede kanalizasyon bulunmadığı için konutumdan kaynaklanan atıksuların nasıl uzaklaştırılacağını öğrenmek istiyorum.

CEVAP 12: Konutun bulunduğu alanın Büyükşehir sınırları içerisinde olması durumunda Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresinin, mücavir sınırları içerisinde ise Belediye Başkanlığının, bu alanların dışında kalması durumunda ise İl Özel İdaresinin belirleyeceği özelliklerde bir fosseptiğin konut sahibi tarafından yapılması ve atıksuların bu fosseptikte toplanması sağlanmalıdır. Fosseptiğin dolmasına yakın zamanda ise ilgili idareye haber verilerek ücreti konut sahibi tarafından karşılanmak üzere fosseptikte biriken atıksuların vidanjör ile çekilmesi en yakın kanalizasyon sistemine deşarj edilmesi sağlanmalıdır.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır