Günlük yaşamımızın bir parçası olan atıkların uygun yöntemlerle işlenerek geri dönüşümünün yapılması ve geri kazanılması öncelikle çevrenin ve doğal kaynakların korunmasına, ülke ekonomisine ve enerji tasarrufuna önemli katkı sağlamaktadır.
Geri dönüşüm: Yeniden değerlendirilmesi mümkün olan atıkların fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçerek, enerji geri kazanımı hariç olmak üzere, ikincil hammaddeye dönüştürülmesi ve üretim sürecine yeniden dâhil edilmesidir. Örneğin; plastik ambalaj atıklarından taşıma kasaları, atık su boruları üretilmesi gibi.
Geri Kazanım ise: Atıkların fiziksel, kimyasal ve biyolojik işlemlerle başka bir ürüne veya enerjiye çevrilmesidir. Organik atıkların anaerobik koşullarda parçalanarak biyogaz üretimi ve biyogazın enerjiye çevrilmesi geri kazanıma güzel bir örnektir.
Bir ton plastik atığın geri dönüşümü ile %95 oranında enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Bir ton cam atığın geri dönüşümü ile 100 litre petrol tasarrufu sağlanmaktadır. Bir litre atık yağ bir milyon litre içme suyunu kirletebilmektedir. Sadece birkaç örnek bile atıkların yönetiminin önemini ortaya koymaktadır.
Bakanlığımız tarafından hazırlanan atıkların tanımı, sınıflandırılması ve geri kazanılmasına yönelik bilgilerin yer aldığı broşür ekte yer almaktadır.