Yalova Valiliği
Yalova Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Yalova Valiliği
Yalova Valiliği

Atık Yönetiminde Sıkça Sorulan Sorular

14 Kasım 2016
Atık Yönetiminde Sıkça Sorulan Sorular

 1 - Maden atıklarının yönetimi hangi mevzuat kapsamında değerlendirilmektedir?

 
15.07.2015 tarih ve 29417 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren “Maden Atıkları Yönetmeliği” kapsamında değerlendirilmektedir.
 
2 - Maden atıklarının hangi sınıf düzenli depolama tesisinde depolanmaktadır?
 
Maden atıkları Bakanlığımızca lisanslandırılan Maden Atık Depolama Tesislerinden depolanabilmektedir.
 
3- İnert maden atıkları için özel bir yönetim var mıdır?
 
İnert Maden Atıklarının Alan Islahı, Restorasyon, Dolgu Maksadıyla Kullanımı veya Depolanmasına İlişkin Genelge (2010/13) 27/08/2010 tarihinde yayımlanmıştır. Genelge ile özellikle II.Grup madenler (mermer, andezit, bazalt vb.) ve IV.Grup kil minerallerinin aranması, çıkarılması ve islenmesinden kaynaklanan inert nitelikli maden atıklarının yönetimi gerçekleştirilmektedir. İlgili genelge kapsamındaki madenlerden kaynaklanan atıklar Alan Islahı, Restorasyon, Dolgu Maksadıyla Kullanımı veya Depolanması gerçekleşmektedir.
 
4 - Maden atıklarının depolandığı tesisleri için lisans alınması gerekli midir?
 
Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik gereğince Çevresel Etki Değerlendirme, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğüne başvurularak önce GFB (Geçici Faaliyet Belgesi) sonra Lisans alınması zorunludur.
 
5 - Sondaj çamurlarının düzenli depolama tesislerinde bertaraf edilmesi zorunlu mudur?
 
Sondaj Çamurlarının ve Krom Madeninin Fiziki işleme Tabi Tutulması Sonucu Ortaya Çıkan Atıkların Bertarafına İlişkin Genelge 04/07/2012 tarihinde yayımlanmıştır. Genelge kapsamındaki sondaj atıkları, sondaj çamuru için hazırlanan havuz içinde gerekli önlemler alınarak bertaraf edilebilmektedir.
 
6 - Atık ithalatı yapmak istiyorum. Ne yapmam gerekiyor?
 
2872 sayılı Çevre Kanunu 13. Maddesi uyarınca tehlikeli atıkların ithalatı yasaktır. Diğer yandan, Ekonomi Bakanlığı bazı atıkların ithalatını yasaklayabilir veya kontrol altında tutabilir.  İthalatı izne tabi atıklar ve yasak olan atıklara ilişkin iki adet Tebliğ bulunmaktadır.; 1) Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Metal Hurdaların ithalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2015/23)
2) Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Atıkların ithalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2015/3)
Bu tebliğler kapsamında ithalat yapmak isteyen sanayicilerin alması gereken belgelere ilişkin bilgi ve dokümanlara Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü web sayfasından ulaşılabilmektedir.
 
7 - Tehlikeli Atık ihracatı yapmak istiyorum, ne yapmam gerekir?
 
Tehlikeli atık ihracatı Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında gerçekleştirilebilir. Tehlikeli atık ihracatı yapılacak ülke ve transit ülkelerden yazılı onay alınması amacıyla anılan yönetmelik Ek-10’da yer alan Ön Bildirim (Notifikasyon) formunun doldurularak ilgili diğer evraklarla birlikte Bakanlığa başvurulması gerekmektedir. İhracat işleminde uyulması gereken kurallar ve yapılması gereken iş ve işlemler için hazırlanmış dokümanlara Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü web sayfasından ulaşılabilmektedir.
 
8 – Yalova İlinde kaç tane Hava Kalitesi İzleme İstasyonu vardır?
 
İlimizde Merkez, Altınova ve Armutlu İlçelerinde birer tane olmak üzere toplamda üç adet Hava Kalitesi İzleme istasyonu bulunmaktadır. Bu istasyonlara ait verilere http://www.havaizleme.gov.tr adresinden online olarak 24 saat süresince ulaşılabilmektedir.
 
9 - Hava Kalitesi İzleme İstasyonlarında hangi parametreler ölçülmektedir?
 
Hava Kalitesi İzleme İstasyonlarında Kükürtdioksit(SO2), Partikül Madde(PM), Azotoksit(NO), Azotdioksit (NO2), Ozon (O3), Hava Sıcaklığı, Rüzgar Yönü, Rüzgar Hızı, Bağıl Nem ve Hava Basıncı parametreleri ölçülmektedir.
Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır