Kırsal Alanda Yöresel Doku ve Mimari Özelliklerin Belirlenmesi ve Yaygınlaştırılması” projemizle yöresel koşullara uygun çözümler içeren, yapılı çevreye ilişkin kültürel mirasımızın gelecek nesillere aktarılarak devamlılığın sağlanması, kırsal yerleşimlerin geliştirilmesi ve mimari kimliklerin korunması, yöresel malzemelerin kullanılması amaçlanmaktadır.
Proje kapsamında; mimari mirası korumanın temel ilkeleri doğrultusunda bilimsel ve sistematik araştırma ve değerlendirmelere dayanan mimari mirasın bütünlüğünü, parçası olduğu sosyal ve kültürel bağlam ile birlikte dikkate alınarak çalışmalarımız sürdürülmektedir. Bu doğrultuda Yalova’da mimari mirasın korunmasına yönelik yapılan çalışmamızda süreç; izleme, araştırma, çözümleme, yorumlama, uygulama faaliyetleri ile zengin ve çeşitlilik gösteren mirasın incelenmesine, belgelenmesine, değerlendirilmesine yönelik çalışmaları kapsamaktadır.
İl Müdürlüğümüzce, Yalova Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve Yalova Kent Konseyi ile birlikte Yalova yöresel mimarisini araştırmak üzere başlatılan proje kapsamında tescilli veya ileride tescilli hale gelebilecek geleneksel konut dokusu ve örnekleri üzerinde çalışılarak; Yalova’nın geleneksel konut mimarisinin tanıtılması, sürdürülebilir kültürel miras anlamında farkındalığın oluşturulması, belirli örnekler üzerinde tipoloji çalışmaları yapılması amaçlanmaktadır. Genel proje çıktısını oluşturan mimari ve sanatsal özelliği bulunan yapılar (yapı kalıntısı, rölöve, fotoğraf, her türlü özgün yazılı - sözlü, görsel arşiv belgesi vb.) kendi parselinde daha önce bulunduğu yapı oturum alanında, özgün mimarisi, malzeme ve yapım tekniğiyle ilk durumuna uygun olarak projelendirilebilen altlık niteliği taşımaktadır.
“Yalova Geleneksel Konut Mimarisi”nin araştırılması projesi kapsamında ilk olarak kent merkezi ele alınmıştır. Kent merkezinde bulunan tescilli yapılar incelenerek, proje kapsamında gerek duyulabilecek bilgiler edinilmiştir. Projeye yönelik saha çalışmalarının diğer etabı ile Yalova ilçeleri ve köylerdeki yapılar ele alınmış olup bu etapta ise 1326 yılında kurulan ve Yalova’nın ilk yerleşim yerlerinden olan Termal ilçesine bağlı Akköy Köyü’nde saha çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Yalova yerleşim birimlerinde gerçekleştirilen saha çalışmaları kapsamında eski yapıların mimari özellikleri, ekonomik olarak tercih edilen yapı malzemeleri ve yerleşim eğilimleri göz önünde bulundurularak projeye ilişkin edinilen bilgiler envanterimize dahil edilmiştir. Projemizin, özgünlük arzeden yapı özelliklerinin ortaya konulması ile birlikte 2017 yılı sonunda raporlanarak sonuçlandırılması planlanmaktadır.