Yalova Valiliği
Yalova Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Yalova Valiliği
Yalova Valiliği

Ar-Ge 3 Çalışması İçin İlk Hedef Bir Yıl!..

28 Ocak 2016
Ar-Ge 3 Çalışması İçin İlk Hedef Bir Yıl¦..

 Beton en önemli inşaat malzemelerinden biridir. Dış etkilere karşı fiziksel ve kimyasal olarak oldukça dayanıklı bir malzemedir. Basınca karşı dayanımı çok yüksek olan betonun çekme dayanımını artırmak amacıyla gerekli olan yerlerde betonarme demiri kullanılmaktadır. Bu demirler genellikle; oksijen ve suyun bulunduğu her ortamda korozyona uğrar. Betonarme demirlerinin korozyona uğraması yalnız çeliğin kaybedilmesi ile kalmaz. Korozyon sonucu oluşan kimyasal bileşikler (pas), metale göre çok daha büyük hacim kaplaması nedeniyle beton bünyesinde içsel gerilmeler ve çatlamalara sebep olur. Böyle bir durumdaki beton için hayati tehlike söz konusudur. 17 Ağustos 1999 sabahı itibari ile deprem bölgelerinde inceleme yapan birçok uzmanın ortak kanısı yıkılan yapıların büyük bölümünde korozyon olduğu yönündedir. Korozyona uğramış donatının betona yaptığı tahribatı son derece çarpıcı bir şekilde gözlemlenmiştir.

 Çeliğin beton içindeki korozyon hızı çok düşüktür. Bu durum aslında betonun yüksek alkali özelliğinden ileri gelir. Ancak betonda paslı demirlerin kullanılması durumunda korozyon hızı ne olacaktır? AR-GE çalışmamızda Beton içerisindeki çelik korozyonunun oluşumu ve paslı demirler kullanılması durumunda zamanla korozyon hızının nasıl ilerlediğinin tespit edilmesi amaçlanmakta olup aynı tip çelik malzemenin paslı ve passız örnekleri kullanılarak betonarme elemanlar oluşturulacak. Bu elemanlar bir yıl ve iki yıl gibi periyotlarda kırılarak içerisindeki çelik malzemenin zaman içerisinde hem korozyon hızı hem de çekme dayanımının ne olacağı gözlemlenecektir.

AR-GE 3 çalışmamızda öncelikle, 8 adet demir numunesinin 46 gün süre ile dış ortamda paslanması beklendi. 08.12.2015 tarihinde Müdürlüğümüz Laboratuarında; aynı tip çelik malzemenin 1 adet numunesi için  4 adet passız demir 2 adet numune içinde her bir tanesi   4 adet olmak üzere 8 adet paslı demir kalıplara yerleştirilerek üzerine C30 betonu döküldü ve 3 adet betonarme elemanlar oluşturuldu. 20 günün sonunda kalıplar sökülerek laboratuarımızın hemen dışında her türlü hava koşulundan etkilenecek şekilde bekletilmektedir. 08.12.2016 tarihinde bu elemanlardan 1 adet passız, 1 adet paslı olan deney numunemiz kırılarak içerisindeki çelik malzemenin zaman içerisinde hem korozyon hızı hem de çekme dayanımının ne olacağı konusunda tespit yapılacaktır. Ve bir yıldan sonrada diğer paslı numune aynı işleme tabi tutulacaktır. 2 yıllık sonuçlar alınarak rapor haline getirilecektir.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır