Yalova Valiliği
Yalova Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Yalova Valiliği
Yalova Valiliği

AR-GE 20: BİNA ÇATI VE TEMELLERİNDE SU İZOLASYONU İÇİN YENİ MALZEME VE YÖNTEMLERİN ARAŞTIRILMASI

AR-GE 20: BİNA ÇATI VE TEMELLERİNDE SU İZOLASYONU İÇİN YENİ MALZEME VE YÖNTEMLERİN ARAŞTIRILMASI

SU YALITIMI VE UYGULAMALARI

Çatı (kırma-eğimli veya teras), ıslak hacim ve temel su yalıtımında uygulanacak malzemeler ile çözümler göz önüne alındığında, AR-GE projemiz kapsamında iki çeşit su izolasyonu metodu belirlenmiştir.

Bunlar;

1-         Likit sürme su izolasyonu. (A-Akrilik esaslı sürme, B poliüretan esaslı sürme)

2-         Membran izolasyon (A-Bitümlü, B-PVC, C-TPO, D-HDPE esaslı membranlar)

Görüleceği üzere membran su izolasyonu piyasada çok daha fazla uygulama alanına sahip olmakla birlikte en çok 4 (dört)çeşit olarak membran yalıtım göze çarpmaktadır. Bu nedenle adı geçen bitümlü PVC; TPO ve HDPE esaslı membranlar tecrit inceleme ve araştırma kapsamına alınarak bunlar hakkında yapılacak teknik araştırmaya esas ön bilgiler aşağıya çıkartılmıştır.

1-         LİKİT SÜRME SU İZOLASYONU     

Sürme su izolasyonu inşaatlarımızın birçok alanında kullanılarak kaliteli bir su yalıtımı sağlamaktadır. Sürme İzolasyon kolay uygulanan beton ve çeşitli yüzeylere daha iyi aderans sağlayarak tutunur, yapıda oluşan çeşitli kılcal çatlak ve gözenekleri doldurarak ek yeri oluşmayan bir su yalıtımı tabakası sağladığı için tercih sebebidir. Sürme izolasyon yapılarımızda su ve nem yalıtımında kalıcı çözüm sunduğu için tercih edilmektedir.

Çift kompenantlı yarı ve tam elastik olup yüzeysel izolasyon sağlayan, betona sirayet etmeyen wc balkon, banyo ve mutfak gibi ıslak zemin ve duvarlarında, seramik altında su yalıtımında kullanılmaktadır. Beton üzerine , şap üzerine ve sıva üstüne uygulanabilir. Negatiften su basıncına karşı uygulanmayıp UV dayanımı olmadığından koruma altına alınmalıdır.                                                                Çift kompenantlı yarı ve tam elastik olup kapiler özelliği ile betona bir miktar işleyen İZOTÜM Kristeks gibi malzemeler, perde betonlarda ve teras tabliyelerinde su depolarında betonla direk temas ettiğinde beton yüzeyi yıkanmış ıslak ise beton içerisine miktar çalışmaktadır. Bu tür malzemeler pozitiften (suyun geldiği yönden) uygulanmaktadır. Negatif (içten ve pozitiften dıştan) uygulanabilen komponentsiz kristalize izolasyon malzemesi betona derinlemesine işler ve beton içerisindeki kılcal çatlaklarda su çözülmeyen kristaller oluşturan İZOTÜM Crystallize gibi malzemeler, kuyu temel, istinat duvarı, asansör kuyusu, suyun geldiği yönden su izolasyonu mümkün olmayan perde beton alanlarda kullanılabilmektedir. Bu malzemeler betonu suya karşı kilitleyerek betonu su geçirimsiz hale getirmektedir. İzotüm süper elastik likit membranlar kauçuk , bitüm ve suyun çeşitli katkılarda güçlendirerek işlenmesiyle elde edilen su yalıtım ürünleridir. Kalıcı bir izolasyon sağlayarak suya ve neme karşı uzun ömürlü bir bariyer oluşturur.       

1-A AKRİLİK ESASLI SÜRME YALITIM

Akrilik Kopolimer reçine esaslı, su bazlı, olan ve tek kompenantlı, elastik su izolasyonunda sürme veya püskürtme olarak kullanılmakta olup, bu tür akrilik esaslı malzemeler farklı renklerde bulunmaktadır. İhtiyaç halinde üzeri boyanabilen akrilik sürme su yalıtım malzemeleri iç ve dış mekanlarda da kullanılmaktadır. Sürme su izolasyonu kolay uygulanması yönüyle yatayda düşeyde, çatılarda, balkon, teras, havuz, su depoları, ıslak zemin, düz ve eğimli çatılarda da tercih edilmektedir.                 

1-B POLİÜRETAN ESASLI SÜRME YALITIM   

 Poliüretan esaslı sürme su izolasyonu tek bileşenli ve çift bileşenli olan ürünler ile piyasada mevcut olup, diğer sürme malzemeler gibi fırça yada rulo ile sürüldüğünden kompleks detayları da kolay çözmektedir. Su yalıtım yapılacak çoğu detayda kullanılabilmektedir. Balkon, teras, ıslak zemin, perde duvar gibi, otopark ve yaya trafiğine açık olan alanlar da bile uygulanabilmektedir. Poliüreten sürme su yalıtımı 2 mm kadar köprüleme özelliğine sahip olup, elastik özelliklidir. Bu malzeme aynı zamanda beton yüzeyler, çimentolu şap ve sıva üzeri, seramik kaplı zemin ve duvarlar ile ahşap ve metal yüzeyler üzerinde de uygulanabilmektedir. Poliüreten esaslı malzeme yeni dökülmüş taze betona tam kuruma sağlamadan uygulanmayıp, nem oranı %5 üzerinde olan ortamda ise yapılamamaktadır.                       

    2-MEMBRAN İZOLASYON                                                               

  2-A BİTÜMLÜ MEMBRANLAR

Bitümlü membranlarla yapılan su yalıtımı, yapı elamanlarının suya maruz kalan ve suyun geldiği taraftaki yüzeylerine uygulanan “Yüzeysel Su Yalıtımı” yöntemine göre yapılmaktadır. Yapıların temellerinden çatılarına bir çok detayında uygulanabilen bitümlü membranlarla yapılan su yalıtımı, gerek gelişmiş ülkelerde , gerekse ülkemizde su yalıtımında en fazla kullanılan malzemelerdir. Polimer Bitümlü membranlar  “Elastomerik” ve “Plastomerik” olmak üzere ikiye ayrılır. Elastomerik bitümlü membranlar yüksek elastikiyetleri,  plastomerik bitümlü membranlar ise yüksek sıcaklık dayanımları ile birbirlerinden ayrılırlar. Elastomerik bitümlü membranlar şalümo veya sıcak asfalt ile uygulanabilirler. Plastomerik bitümlü membran ise flalümo alevi ile ısıtılarak uygulanmaktadır.Her iki tip membran da yapıların hemen hemen tüm su yalıtım detaylarında kullanılabilmektedir.  

   

2-B-PVC MEMBRANLAR

Sadece çatı su tercihinde kullanılmakta olup, pvc, poli vinil klorid kelimelerinin baş harflerinden oluşmuştur. PVC su yalıtımının kolay kullanım ve uygulama olanağı estetik olması (çeşitli renklerde üretim imkanı) sıcak hava ile kaynaklanabilme, güneş ışınlarına ve yangına mukavemet gibi özelliklerini birleştirir.

PVC (poly vinyl chloride) çatı membranları 1960’ların başlarında Avrupa’da kullanılan ilk PVC –tabanlı sistemlerle birlikte, termoplastik membranlar tarihinde en eski yere sahiptir. Polyester donatılı PVC çatı membranları, tarihsel çizgisini güçlendiren uzun süreli dayanıklılığı dışında birçok müspet özelliğe sahip olduğundan bu sayede sektörel kullanımda büyük bir artış kaydetmiştir.

2-C TPO MEMBRANLAR

Bu da PVC membranlar gibi çatı su tecritlerinde kullanılmakta olup; TPO Membran, polipropilen (PP)ve etilen propilen (EP) kauçuğun, modern polimer üretim teknolojisi kullanılarak birlikte polimerleştirilmesinden elde edilen bir tür single-ply membranıdır. Bu üretim teknolojisi, her hangi bir plastikleştirici kullanmadan düşük sıcaklıklarda dahi malzemenin esnek kalmasına olanak sağlamaktadır. Polyester taşıyıcı ve TPO katmanlarının kombinasyonu membrana  mükemmel kopma, yırtılma ve delinme dayanımı özelliklerini sağlar. Polyester taşıyıcı üzerindeki son kat kaplama çatı membranlarının en önemli kısımlarında biridir ve ürünün iklimsel koşullara ozonun ve UV ışınlarının yıpratıcı etkilerine  kimyasal saldırılara dayanıklılığına ve kaynak edilebilirliğine direkt olarak etki eder.  Pürüzsüz yüzey diğer termoplastik membranlarla karşılaştırıldığında kir birikmesi ve biyolojik saldırılara karşı daha avantajlı olduğu saptanmıştır.

2-D-HDPE ESASLI MEMBRANLAR

Çeşitli markalarda üretilen, HDPE esaslı, tek kat ve soğuk uygulanan, şantiyeye rulo halinde sevk edilen bir su yalıtım membranı olup, dökülen betona tamamen yapışan membran ile beton arasında suyun yol almasını engelleyen su yalıtım sistemidir.

 Sinerjik yapışkan tabakalar ile dizayn edilerek gelişmiş bağ teknolojisi, membranın betonla tamamıyla yapışmasına olanak sağlamaktadır.                                                                                                                HDPE membranını benzersiz yapışma özellikleri, membran ile yapı arasındaki her türlü su hareketini önlemekte olup, suyun nemin ve olası gazların etkilerinden yapıları koruma prensibi ile üretilmiştir.

HDPE membran, beton dökümünden önce hazırlanmış yüzeylere (grobeton/sıkıştırılmış dolgu) veya kalıplara serilerek bindirme yerleri işaretli ve kendiliğinden yapışkanlı olarak üretilmektedir.

Ek bir korumaya /işleme ihtiyaç olmaksızın donatı demirleri membran üzerine yerleştirilerek üzerine temel radye betonu dökülüp beton sertleştikçe beton ile membran arasında sürekli ve dayanıklı bir yapışkan bağ gelişimine  olanak sağlamaktadır.

Yukarıda izah edilen yalıtım elemanlarının teknik özellik test uygulanabilirlik ve maliyetleri göz önüne alınarak, bu proje kapsamında incelenecek ve gerek şantiyelerimizde gerek ise üretim yapılan firmalarda testleri yapılarak yerel şartlara en uygun su izolasyon malzemeleri tespit edilecektir.

AR-GE projemiz 2018 yılının Mayıs ayı içerisinde raporlanarak sonuçlandırılacaktır.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır