Akıllı kent, bilişim teknolojilerinden güvenli bir şekilde faydalanılarak kent varlıklarının ve kaynaklarının entegre edilmesini ifade eden bir kentsel gelişim vizyonudur.
Akıllı kent çözümlerinin hayata geçirilmesi ve yaygınlaştırılması için öncelikli olarak bu alanda strateji ve hedefler belirlenmesi, belirlenecek strateji akıllı kent çözümlerinde odaklanılacak alanların, hedeflerin, paydaş katılımı yöntemlerinin ve çözümlerin hayata geçirilmesi için gerekli olan finansman modelinin ortaya koyulması planlanmıştır. Öncelikle akıllı kent uygulamaları standartlarının ortaya konulması ve bu standartlar gözetilerek çeşitli Ar-Ge çalışmaları desteklenmesi ayrıca, geliştirilen teknolojik ürünlerin ticarileştirilmesinde kamu alımlarının etkin bir şekilde kullanılması ve yaşayan laboratuvar konusunda pilot uygulamaların yapılması hedeflenmektedir.
Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planında Bakanlığımız Akıllı Kentler Programı Geliştirilmesi ile ilgili sorumlu kuruluş olarak belirlenmiştir. Bu çerçevede Ülkemizdeki kentlerin akıllı kentlere dönüştürülebilmesi için gerekli ihtiyaçların analiz edilmesi ve buna dayalı olarak strateji ve eylem planının hazırlanması amaçlanmaktadır. İlgili kurum ve kuruluşlar karar verici ve vatandaşlar ise faydalanıcı olarak projenin hedef kitlesini oluşturmaktadır.
2015-2018 Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı Taslağı çerçevesinde proje teklif edilmiş olup; söz konusu taslak onaylandıktan sonra hazırlıklara başlanmıştır. Proje Kapsamında Yapılan İşler Proje ön çalışmaları kapsamında akıllı kent uygulamaları ve akıllı kentlerin bilişim altyapısı hakkında yerel yönetimlerin mevcut durumu analiz edilmiştir.
Proje kapsamında:
Akıllı kentler ile ilgili küresel eğilimlerin ve ülke incelemelerin yapılması,
Akıllı kentlerin uygulanabilirlik koşullarının Ülkemiz kent profili gerçekleri doğrultusunda irdelenmesi,
Akıllı kent uygulamaları ile ilgili farklı aktörlerin bir araya getirilerek katılımcı bir şeklide akıllı kent politika ve stratejisinin oluşturulması,
Bilgi ve iletişim teknolojisi destekli yenilikçi çözümler ile bütünleşecek akıllı kent uygulamaları ile ilgili temel teknik esasların belirlenmesi,
Akıllı kent uygulamalarının mekansal planlama ve kentsel dönüşüm uygulamaları ile birlikte senkronize yürütülebilmesi için hukuki altyapıyı oluşturmak üzere gerekli çalışmaların yapılması planlanmaktadır.