Dünya Şehircilik Günü düşüncesi 1949yılında, Arjantin’de Buenos-Aires Üniversitesi Profesörü Carlos Maria della Paolera’nın öncü girişimi ve yorumuyla ortaya çıkmıştır. Bu ülkede 1950’li yıllar öncesinden gelen sorunlar ile sonraki dönemde ortaya çıkan ve kaotik durum yaratan şehirleşme ve şehircilik sorunları karşısında ilgili kurumlar, üniversiteler, enstitüler, meslek odaları, serbest meslek gruplarının içinde yer aldığı bir şehircilik hareketi yaratılmış; adeta bir “şehircilik seferberliği” yaşanmıştır.
İşte böyle bir ortamda Carlos Maria della Paolera “Dünya Şehircilik Günü” fikrini ortaya atmıştır. Bu “gün”ü ortaya atarken de şehirciliğin, herkesin ve her kesimin hissetmesi gereken bir sorumluluk alanı olduğunu yaymayı hedeflemiştir. Merkezi ve yerel yöneticilerin, sorumluluk taşıyanların, gerçekleştirdikleri icraatların muhasebesini yapmaları için çağrı anlamında, bir düşünme gününün belirlenmesini kararlaştırmışlardır. Böylece yaratılacak bu Evrensel çağrı platformunda; yaşamın organizasyonu üzerine gözlemlerin, deneyimlerin ortaya konmasını ve aynı zamanda güncel şehircilik sorunlarına da dikkat çekilmesini hedeflemişlerdir. Bu doğrultuda sembolik anlamda da “8 Kasım” günü belirlenmiştir.
Carlos Maria della Paolera’nın “8 Kasım“ gününü bir Evrensel çağrı platformu olarak oluşturmasından 27 yıl sonra Türkiye’de, Dünya Şehircilik Günü faaliyetleri; günümüz Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin o dönemdeki adıyla Devlet Güzel Sanatlar Akademisi bünyesindeki Şehircilik Araştırma Enstitüsü’nde 1976 yılında başlatılmıştır. 1977 yılında yapılan ilk etkinlik ise, “Eski Türk Kentleri” üzerine bir günlük seminer olmuştur.
Türkiye’deki “Kasım kolokyumları formatı” ise ilk kez 1978 yılında, “Türkiye’ de Metropoliten Alan Planlaması deneyim ve sorunları kolokyumu” ile başlatılmıştır.
8 Kasım Dünya Şehircilik Günü kolokyumlarının bir programa dayalı olarak gerçekleştirilmesi ve eylemsel bir programla ve etkinliklerle zenginleştirilmesi; şehirciliğin daha iyi anlatılması, paylaşılmasında önemli rol oynamaktadır. Şehircilik (Kent Planlama) insanların içinde yaşadığı yapay fiziksel çevrenin biçimsel ya da işlevsel amaçlarla düzenlenmesi ve bu amaç doğrultusunda yapılan tasarım, kaynak sağlama, donatım, altyapı ve yapım çalışmalarının örgütlenmesidir. Yalnızca bir yerleşmeyi oluşturan öğelerin uyumlu düzenlenmesini değil, o yerde yaşayanların toplumsal ve ekonomik gereksinimlerini karşılayacak gelişmeyi de konu alır. Şehir Planlama geleceğe yön veren, mekânların tasarlanmasıyla insanlara hizmet eden bir disiplindir.
Bu sene; 68.yılı olan Dünya Şehircilik Günü oluşumunun, Türkiye’de ise 41.si yapılmaktadır. 7-8-9 Kasım 2017 tarihlerinde Konya’da Selçuk Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan Kolokyumun ana teması bu yıl “Planlamada Kırsal Alanlar ve Bölge” olarak belirlenmiştir.
Bununla birlikte; açılış töreni 27 Ocak 2017 Cuma günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilmiş olan Şehircilik Şurası; 8 Kasım Dünya Şehircilik Gününü de içerecek şekilde 8-9 Kasım 2017 tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirilecek Genel Kurul çalışmaları ile tamamlanacaktır.
Bu kapsamda İl Müdürlüğümüzce de; 14-15 Kasım 2017 tarihlerinde, Müdürlüğümüz Ahmet Kürşat Gedikoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek ve iki gün sürecek etkinlikler ile 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü oluşumu ve Yalova ölçeğinde şehircilik ve planlama yaklaşımları değerlendirilecek olup etkinliklere ait detaylı program ayrıca yayınlanacaktır.
8 Kasım Dünya Şehircilik Günü oluşumu ve bu kapsamda gerçekleştirilen tüm bu etkinliklerin; güncel şehircilik sorunlarının belirlenerek üzerinde düşünülmesi ve buna yönelik bir farkındalık oluşturulması adına fayda sağlayacağı inancındayız.