Bakanlığımız Müsteşarı Mustafa Öztürk “2003 yılında 15 olan katı atık düzenli depolama tesisi sayısının haziran ayı itibarıyla 88'e yükseldiğini belirterek, bu tesislerle bin 142 belediyede 54,9 milyon nüfusa hizmet verildiğini söyledi. Türkiye genelinde 38 tesiste düzenli ve düzensiz depolama sahalarından kaynaklanan depo gazı ile biyometanizasyon tesislerinden oluşan metan gazından enerji elde edildiğini anlatan Müsteşarımız mevcut tesislerdeki kurulu gücün 194 megavat olduğunu kaydetti.
Çöpten elde edilen elektrik enerjisinin yaygınlaştırılacağını, bu kapsamda 2017 Yılında 180 megavat enerji üretildiğini 2018'in ilk 6 ayında ise 110 megavat elektrik üretildiğini, 38 tesiste çöpten elde edilen metan gazının ekonomik değerinin 600 milyon liraya ulaştığını ve elde edilen bu elektrik enerjisi ile 700 bin hanenin elektrik ihtiyacının karşılanabileceğini belirtti.
Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK 2023 yılı için atık yönetimindeki hedefleri kapsamında ise;
"Amacımız sıfır atık yönetimi anlayışı ile atık miktarının azaltılması, kaynağında ayrı toplama veriminin artırılması, geri kazanıma yönlendirilen atık miktarının artırılması ile depolama sahasına gönderilen atık miktarının azaltılmasıdır. Bununla beraber, düzensiz dökümün olduğu bölgelerde düzenli depolama sahalarının işletmeye açılması ile belediye atıklarının olumsuz çevresel etkilerinin azaltılması hedeflenmektedir." Şeklinde açıklamalarda bulundu.
İlimizde Katı Atıkların depolanabileceği düzenli depolama sahası uzun yıllardır bulunmakta ve başarılı bir şekilde işletilmektedir. Yaklaşık 10 yıldır faaliyette olan düzenli depolama sahamızın 1. Kısmı dolmuş 2.kısmı işletmeye açılmıştır. Sahamızda depo gazı ile elektrik enerjisi elde edilmeye de başlanmış olup ülkemizin elektrik enerjisi tedariğine katkı sağlanmaktadır.
Çöpten enerji edilmesi ile fosil yakıtların kullanımı da azalmakta ve sera gazı salınımı da ciddi oranda azalmaktadır.