Bakanlığımız tarafından 2010 yılından bu yana düzenli olarak “Çevre Denetimi Raporu” Türkçe ve İngilizce dillerinde hazırlanarak yayımlanmakta, yayın, kamu kurum ve kuruluşlarına, ilgili uluslararası kuruluşlara, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne, üniversitelere, belediye başkanlıklarına ve sivil toplum kuruluşlarına dağıtımı gerçekleştirilmektedir. 2015 yılı verilerine ve çalışmalarına dayanılarak hazırlanan ‘’2015 Yılı Çevre Denetimi Raporu’’ 12 Bölümden ve 14 Ek’ ten oluşmaktadır.
Kitap içeriğinde;
►Bölüm 1’deGiriş Bölümü yer almakta ve genel olarak yeşil ekonomi ve döngüsel ekonomi konularına değinilmektedir.
►Bölüm 2’de Stratejik Çevresel Değerlendirme konusuna değinilmekte, bu çerçevede Bakanlığımız tarafından yürütülmüş olan “Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği’nin Uygulanması Teknik Yardım Projesi” hakkında ayrıntılı bilgi verilmektedir.
►Bölüm 3’te Bakanlığımız tarafından Avrupa Birliği Çevresel Sorumluluk Direktifi ’nin ulusal mevzuatımızla uyumlaştırılması ve bu kapsamda bir kanun taslağının (Çevresel Sorumluluk Kanunu Taslağı) hazırlanması için yürütülen çalışmalar verilmektedir.
►Bölüm 4’te de Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası, Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu ve Proje Tanıtım Dosyası hazırlayacak, Çevre İzni/Lisansı başvurusu yapacak, çevre ölçümleri yapabilecek kurum/kuruluşlara ilişkin veriler yer almaktadır.
►Bölüm 5’de, çevresel uygunluk zincirinin ilk halkasını oluşturan ÇED Yönetmeliği kapsamında 2015 yılı içerisinde verilen ÇED kararlarına ilişkin veri ve değerlendirmeler mevcuttur.
►Bölüm 6’da ise çevresel uygunluk zincirinin ikinci halkasını oluşturan Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği gereğince verilen çevre izni/lisansı belgelerine ilişkin 2015 yılı verileri bulunmaktadır.
►Bölüm 7’de, 2015 yılı içerisinde Bakanlığımız Merkezi ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından Çevre Kanunu kapsamında gerçekleştirilen çevre denetimi faaliyetleri ile ilgili istatistikî veriler ve söz konusu faaliyetlerin etkinliğine ilişkin genel değerlendirmeler ile Bakanlığımız görev alanı içerisinde kalan piyasa gözetimi ve denetimine (PGD) ve egzoz denetimi faaliyetlerine ilişkin veriler sunulmaktadır.
►Bölüm 8’de hem Bakanlık Merkezi tarafından hem de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından çevre denetimleri sırasında tespit edilen uygunsuzluklar ile uygunsuzlukları saptanan işletmelere uygulanan idari yaptırımlara ilişkin veriler yer almaktadır.
►Bölüm 9’da çevre alanında denetim yapma yetkisi almış kurum ve kuruluşların yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler bulunmaktadır.
►Bölüm 10’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2015 yılı içerisinde gerçekleştirilen çevresel izleme çalışmaları yer almaktadır.
►Bölüm 11’de 2015 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen uluslararası denetçi ağları ile yürütülen çalışmalar, bu ağların toplantı ve faaliyetlerine sağlanan katılımlar, proje faaliyetleri ve eğitimler sunulmaktadır.
►Bölüm 12 sonuç ve önerilerden oluşmaktadır.
►EKLER kısmında ise, kitapta değinilen konulara yönelik2015 yılı öncesi yıllara ait veriler bulunmaktadır.
Çevre Denetim Raporuna ulaşmak için tıklayınız.